01.07.08

Shanghai

Ahouj lidi, tak jsem se dostal k internetu poradne az v Guilinu...mestecko v provincii Guanxi daleko od hlavnich mest(1200 km od Shanghaie). Kdyz pisu mestecko tak to je Cinske mestecko - neco kolem sestiset tisic obyvatel.

 

Predesle dny jsme stravili v Sanghai a ve meste Suzhou, ktere je proslule zahradami, krasnymi zenami a tou nejkrasnejsi scenerii v Cine. Nevim co si cinani predstvuji pod pojmem krasne, ale pro me to opravdu neni 6 milionove mesto plne smogu(i kdyz znatelne mene nez v Pekingu), hekticke dopravy a vyderacske turistiky. Jen za vstup do zahrady si uctujou 40 yuenu...za to ze se tam muzete projit, pokoukat a samozrejme vyfotit. Krome tuny turistu, prehnanych cen a nekolika pametihodnosti je to normalni prumyslove mesto. Dorazili jsme neco po desate hodine jednim z expresu - cesta 80km za 20 minut. Ani jsem si nestihl pustit muziku, natoz precist neco o nasi destinaci a uz me hnali z vlaku. Tady v cine je to jeste horsi nez na taiwanu a lidi se hrnou k vychodu jak by tam davali neco zadarmo. Na nadrazi byla neuveritelna mela..rekl bych tak 1000 mozna i vic lidi se snazilo dostat z nebo do slavneho Suzhou. Vymotali jsme se z davu, koupili si neco k piti abychom prekonali 30 stupnove vedro a vydali se smer centrum. Nastesti pamatky, ke kterym jsme meli namireno byly par set metru od nadrazi. Planovali jsme si najmout kolo, ale ve zdejsi doprave by to byla stejne sebevrazda, tak jsme si to rozmysleli a vrhli se rovnou do muzea hedvabi. V Suzhou se ve 13. stoleti vyrabelo hedvabi a bylo to prave v tomto meste kde na nej Marco Polo narazil aby jej pak privezl do evropy. Muzeum celkem nuda a az na blizke setkani s murami Bource morusoveho kterak kladou vajicka a celou plantaz zamotku tam nebylo nic k videni. No za tech 15 yuenu to stalo. Nebylo to temi krasnymi zenami, nybrz skvelim pocasim, diky kteremu jsme meli moznost prohlednout si mesto z nejvyssi pagody na jih od Zlute reky. Pagoda mela puvodne jedenact pater, ale pak se nekomu z cisaru znelibila a degradoval ji na pater devet:-) Hned vedle pagody byl skveli parcik, ktery byl kupodivu v cene vstupu a tak jsme si konecne mohli doprat poradny piknik na ktery jsme se tesili jiz z Pekingu. Trocha cinskeho salamu, marmelada, a sladke tousty nas unavili na tolik, ze jsme si na hodinku schrupli ve stinu jednoho z altanku. Nasledoval presun do zahrady Lions Grove Garden - povodne jsme planovali poustet draka, ale nas plan byl zhacen ihned po vstupu, kdyz jsme zjistili, ze zahrada je tvorena skalnatymi utvary a ulickami tak uzkymi, ze mel Pavel potize se jimi protahnout. Dalsi zklamani bylo 300 lidi, kteri se rozhodli zajit do te same zahrady ve stejnou dobu jako my a tak i foceni nebylo idealni. Tady v cine, ne jen ze je vse zpoplatnene, ale take se vse zavira kolem 4-5 hodiny odpoledni. Pro nas studenty nepochopitelna vec....zapad slunce tam proste nezazijete! Kdyz nic, tak jsme si precetli neco o historii zahrady a posedeli vedle vodopadu, jehoz zurceni doprovazeli roztodivni zpevavi ptaci nachazejici se v zahrade. Cestou zpatky jsme jeli osobakem a filmy v tomhle ohledu nemaji daleko od pravdy. Spinave, prelidnene a smradlave - s plivajicmi cinany jsme si pripadali jako Alenka v risi divu.

 

Naprotitomu Shanghai mne opravdu mile prekvapila a i pres 16 milionu lidi na me pusobila uvolnenym dojmem. V Pekingu bzla policie na kazdem kroku a silny vliv strany jsme citili jak studeny dech na zadech, ale v Sanghai jako by vse spadlo a my se mohli svobodne pohybovat. Ulice plne svobodomyslne smyslejicich lidi, ochotnych a mnohdy az otravnych obchodniku pulsovaly prijemnym mestskym rejem. Navstivili jsme East Nanjing Road a prosli se Old Townem hned prvni den po prijezdu. Vecer jsme se podivali na promenadu a mohli pozorovat dukaz toho proc se Shanghai rika Pariz vychodu. Na opacne strane reky ve ctvrti Pudong, ktera byla vystavena v 90. letech jako protipol Hong-Kongu, se tycila impozantni futuristicka stavba - Pearl Tower. Sahajici do vyse 457 metru a osvetlena vsemi barvami barevneho spektra se odrazela ve vode a spolecne s ostatnimi vyskovymi budovami davala novy rozmer nasemu vnimani Sanghaie. Stejne jako dalsi turisti(z 90% cinany z jinych provincii) jsme se vyfotili s vezi a pokracovali v objevovani kras nejvetsiho cinskeho mesta.

 

Fota bohuzel nebudou, protoze nemam moznost je stahnout, natoz upravit.

 

Zatim se mejste a uzivejte leta...

Žádné komentáře:

Okomentovat